Waarom lezen zo belangrijk is.

Voor de ontwikkeling van een kind is lezen erg belangrijk. Voor lezen is namelijk het hele brein nodig: de waarneming, de taal, het redeneren, het geheugen de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. 
Ook prikkelt lezen de verbeeldingskracht: je kunt je echt helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. De emotionele verwerking speelt hierin ook een belangrijke rol. Wanneer het verhaal je aanspreekt, voel je er iets bij. Soms angst, vaak spanning, vertedering, een warm gevoel. 
Er zijn tegenwoordig zoveel middelen om geëntertaind te worden, alleen zijn deze vormen van moderne media vaak kort, vluchtig en onrustig. Het lezen van een boek geeft rust en verdieping, waardoor ook het concentratievermogen ontwikkeld kan worden. 
Voor sommige kinderen is lezen geen enkel probleem. Ze hebben er plezier in en kunnen zich daarom gemakkelijk verliezen in een verhaal. Er zijn ook kinderen die moeite hebben met lezen en dan is het een stuk lastiger om er plezier in te houden, hoe leuk een boek ook is. 
Hieronder kunt u tips vinden om het lezen thuis gezellig te houden of te maken. 

Tip 1: Elke dag minimaal 15 minuten voorlezen tot en met groepen in de onderbouw mavo/havo/vwo
Voorlezen is heel belangrijk voor kinderen die zelf nauwelijks lezen, omdat:
 De leerling daarbij ongemerkt aan zijn of haar taalontwikkeling werkt.
De woordenschat uitgebreid wordt.
 De leerling zich leert verplaatsen in andere personen en in onbekende situaties.
 De leerling ontdekt dat boeken (en lezen) leuk zijn.

Tip 2: Samen lezen
De leerkracht leest het begin van een boek, totdat de leerlingen goed in het verhaal zit en nieuwsgierig is naar de afloop. Doordat de structuur van het verhaal de leerling dan duidelijk is, zal het meestal in staat zijn het boek zelf uit te lezen.
Kies hiervoor uitsluitend boeken die de leerling leuk vindt. Vindt de leerling het boek bij nader inzien toch niet leuk, dan niet verder lezen, maar een ander boek kiezen.

Tip 3: Thuis een leessfeer creëren
Lezen in aanwezigheid van de leerlingen.
Reageren op wat je leest. Laten zien dat lezen iets met je doet en dat je dat leuk vindt. Hierbij hoeft het niet alleen te gaan om boeken. Ook kranten of tijdschriften zijn hiervoor geschikt.
 Leerlingen meenemen naar de bibliotheek.
Voorlezen.