
Verwerkingsopdracht ;
Titel : Het Diner
Auteur : Herman Koch
Volwassen literatuur
De klas wordt in 4 groepen verdeeld.
De leerlingen van elke groep gaan hun tafels opzetten en mogen ze de rollen zelfs bepalen.
Korte fragmenten worden door middel van het rollenspel naar voren gebracht.
Rollenspel van de hoogtepunten(humor) tijdens het diner.
Een rollenspel waarbij de familieleden steeds verwisseld wordt in de groepen.
De leerlingen mogen tijdens de presentatie elke groep met hun smartphone filmen om het op de internet te plaatsen, ze mogen kiezen uit you tube, Instagram en facebook.
Aan het einde wanneer alle groepen gepresenteerd hebben, gaan de groepen elkaar beoordelen.
De leerlingen gaan aangeven welke groep de fragmenten uit boek duidelijk naar voren gebracht heeft.
Beoordeling presentatie;
Samen met de groepen in de klas, zal de presentatie van elke groep beoordeeld worden.
De punten waarop gelet moet worden zijn;
1. Uitspraak/taalgebruik. + +
2. Expressie + +
3. Simultane deelname + +
4. Acteren/dramatiseren + +
5. Samenwerking. + +
Elke + geld voor 1 punt. In totaal kan je tien + krijgen. 5 x ++ = 10 punten.
Evaluatie verwerkingsopdracht
De leerlingen mogen het rollenspel ook filmen met hun smartphone en het korte filmpje plaatsen op you tube, Instagram en Facebook. Hiermee kunnen de leerlingen in de volgende les aangeven wie de meeste “likes” gehad hebben en de meeste reacties op de korte filmpjes.
De klas kan met medeleerlingen leeservaringen uitwisselen.
Elke groep mag aangeven hoeveel reacties en “likes” gekregen hebben.
De groep die de meeste reacties en “likes” gekregen hebben worden in het zonnetje gezet.
Leerdoelen : Kan zich verbeelden, expresseren, dramatiseren, samen erken en uiten tijdens de rollenspel, de verschillende aspecten ontwikkelen de algemene vorming bij al deze gebieden van de mens. 2F Meijerink.
Toelichting;
Als laatste vond ik de opdracht goed passen bij de doelgroep. De lezer zal echt de inhoud van het boek moeten kennen om te kunnen voldoen. Het is een opdracht dat weerspeelt op de belevingswereld van de kinderen, tijdens het maken van deze opdracht verbeelde ik mij ook de rol te hebben binnen de groep. Alleen de verbeelding laat je realiseren dat zulke dingen ook echt kunnen gebeuren in het dagelijks leven. Ik vond het leuk te doen maar ook leuk te zien hoe de leerlingen zich inleefden tijdens de presentatie. Het was echt beeldig. Ik vond het prettig te doen en zal het in de toekomst zeker vaker doen om de leerlingen een boek via een rollenspel te presenteren. Het is wel aan te raden dit te doen in de onderbouw. De leerlingen in de bovenbouw zullen het wel doen maar met minder enthousiasme. Waarom niet in de bovenbouw, ik heb twee keer geprobeerd te doen en er waren maar enkelingen in de klas die actief meededen. De leerlingen in de 3de en de 4de klas willen liever een onvoldoende dan om voor de klas te presenteren, uit schaamte en bang om uitgelachen te worden.
Persoonlijke ervaring:
Beide leerdoelen waren tijdens het proces getoetst, de leerlingen deden precies wat van hun verwacht werd.
Het is van uitermate belangrijk dat de leerdoel(en) bereikt worden. Dat is het streven van elke docent. Ik kan hierbij de vaardigheden en de competenties van de leerlingen meten.
Alle leerdoelen werden getoetst (wat niet getoetst wordt is geen leerdoel meer en zet ik niet bij, bij mijn leerdoelen) tijdens de presentaties warden de leerdoelen getoetst.
Er waren twee groepen in de onderbouw klas S11 die een 10 kregen..ze deden het zo goed na dat ik er zelf versteld van stond. De leerlingen hadden zich goed voorbereid en deden de rollen perfect na.
Maak jouw eigen website met JouwWeb